Bezig met laden...
Sofie is een kok; ze kookt verhalen. Verhalen met smaak. Voornamelijk plantaardig, lokaal en biologisch. Ze organiseert aanschuiftafels op diverse locaties, kookt in kassen en op boerderijen en is kok bij een retreat center: ‘The Land of Now’; een stilteplek voor rustvinders, en bovenal een plek die leeft. Daarnaast is Sofie mede-oprichter van coöperatie de Buitenschool. Een prachtige duurzame monumentale buitenschool waar straks culinair gegeten wordt, waar bedrijven vergaderen, cursussen worden gegeven, kleinschalige evenementen worden georganiseerd en waar diverse mensen wonen en werken met zorg voor elkaar. Daarnaast is de Buitenschool de thuislocatie van Loka Loka.

Paardenbloemsiroop - de ontgiftende Voorjaarselixer!

 

40 gram gele paardenbloemblaadjes
300 ml water
250 gram dadels rasp van 1 citroen
half borrelglaasje appelazijn

 

Ontdek de daslook, en maak een heerlijke, simpele tapenade!

Koolrabi heeft iets zomers, herfstachtigs maar ook winters.

Dit bijgerecht (4 personen) is zeker wel de zomervariant; met een kruidenmix van salie, dille en korianderzaad, eventueel nog een scheut witte wijn,  als laatste fijngehakte lenteui en een klein blaadje munt .

 

2 flinke koolrabi’s (geschild 750 gram)

250 ml water met een beetje zeezout

3 teentjes knoflook

2 uien

1 t.l. koriander zaad (kneuzen met de vijzel)

1,5 t.l. dille

1,5 t.l. salie

2,5 e.l. tamari

50 gram havermeel of gemalen havermout

Wanneer ik mij gegrepen voel door een bepaalde smaak, geur of beeld, dan is het ineens een woord, soms een zin, vragend om een gedicht. Met een lonkende gewaagdheid, balans,  diep, fris of die mega goede combi met bite.

 

Bij vriendschappen of verliefdheid is elkaar kennen telkens nieuw, unlimited.

Bij planten, kruiden, fruit, bonen, noten, zaden paddenstoelen etc. heb

Ik elke keer ook een nieuwe ontmoeting.

 

Oesterzwam, what are you up to?

De –lieve-vrouwe-bedstro- is een cadeautje in de tuin. Een ontzettende woekeraar, maar zo’n lage lieve woekeraar  waar je alleen maar blij mee kan zijn. Ik wordt tenminste erg vrolijk van deze lievelijke bloempjes.

 

Helaas, niets is vergankelijker dan de prachtige Magnolia, dus oogst haar op tijd, verwerk haar blaadjes in appelazijn of op sterke drank of maak natuurlijk deze heerlijke Magnolia tapas! (Ze krijgt gauw van die verrimpelde bruine randjes en voor je het weet liggen ze verloren in je tuin te composteren.  Eigenlijk is die tijd al een beetje, maar nog enkele serene blaadjes hangen klaar om geplukt te worden… )

 

 

Enkele magnolia bloemen

270 gram prei

10 gram havermout

150 ml water

100 gram cashewnoten (een paar uur weken)

700 gram boterboontjes
tak munt

2 sjalotjes

50 gram venkel

280 gram paprika’s
2 tomaten

10 radijsjes

20 gram korianderblad en evt. bieslook

 

 

Dop de boterboontjes en kook deze in  ongeveer een kwartiertje gaar met een flinke tak munt erbij voor de aroma. 

 

Snij de sjalotjes, venkel en tomaten erg fijn. Snij de paprika’s in reepjes en  de radijsjes in kwarten.

 

Zevenblad eten? bijvoorbeeld een soep zoals ik drie dagen geleden maakte; met een zak vol zevenblad, een kilo pastinaken en sinaasappelschil.  Erg lekker, als je van donker groen houdt. 

Nu ga ik voor een Zevenblad Munt spread waar onze dochters ook nog eens over te spreken zijn (die niet eens fan zijn van donker groen, maar toch ontzettend voor dit broodje met zevenblad munt spread gingen).

 

30 gram zevenblad

3 blaadjes munt

half teentje knoflook

100 gram cashewnoten

1 tl appelazijn

1 tl zout

60 gram augurken

Mijn broer woont in Zuid Korea en anderhalf jaar geleden kwam zijn Zuid Koreaanse schoonfamilie mee naar Nederland, Mijn broer zijn schoonvader en vader hebben veel in de keuken gestaan en een hele voorraad Zuid-Koreaanse Kimschi gemaakt.

Kimchi is een gefermenteerde Chinese kool met vooral heel veel rode peper en knoflook.

 

Bijdragen van Sofie van Rhijn
  • vegan veganistisch glutenvrij lokaal recept suikervrij koolrabi

The Koolrability Pie

Sofie van Rhijn 26 juli 2017 recepten

Bij de groentekweker lonkte ik naar twee pracht van koolrabi’s. Het was volstrekt duidelijk welk lot deze twee jongens tegemoet zouden gaan.

..lees meer
  • oesterzwam karakter ontmoeting intuitief

Een ontmoeting met de oesterzwam

Sofie van Rhijn 25 september 2016 recepten

Een persoonlijke ontmoeting met de oesterzwam

..lees meer
  • vers boterboontjes glutenvrij suikervrij veganistisch

De smaak van Juli boterboontjes

Sofie van Rhijn 20 juli 2016 recepten

De zoete zomer is zo intens van kleur en smaak, zo ook bij dit boterboontjes- gerecht van vanavond voor twee personen. Ik ben een groot boterboontjes fanaat.

..lees meer
  • Zuurkoolpot kimchi rode biet houdbaar veganistisch plantaardig glutenvrij lokaal

Kimchi

Sofie van Rhijn 15 juli 2016 recepten

Koreaanse Kimchi met een lokale twist!

..lees meer
  • meiwijntaart suikervrij glutenvrij veganistisch plantaardig wildpluk

Meiwijn taartje

Sofie van Rhijn 11 mei 2016 recepten

Het sprankelende –lieve-vrouwe-bedstro- taartje voor in Mei

..lees meer
  • veganistisch wildpluk glutenvrij suikervrij bloem eten lente

Magnolia gevuld met Lente-liefde

Sofie van Rhijn 28 april 2016 recepten

De Magnolia met haar prachtige sereniteit. Magnolia met een hoofdletter M. Vrouwelijk, schoon en helder. De smaak?  Vrouwelijk, schoon en helder.

..lees meer
  • veganistisch plantaardig glutenvrij suikervrij wildpluk zevenblad

Zevenblad munt Spread

Sofie van Rhijn 23 april 2016 recepten

Zevenblad is een woekeraar. Velen strijden tegen zevenblad. De oplossing is vanzelfsprekend: plukken en eten!

..lees meer