Bezig met laden...
Meiwijn taartje

Sofie van Rhijn
11 mei 2016

De –lieve-vrouwe-bedstro- is een cadeautje in de tuin. Een ontzettende woekeraar, maar zo’n lage lieve woekeraar  waar je alleen maar blij mee kan zijn. Ik wordt tenminste erg vrolijk van deze lievelijke bloempjes.

 

Deze wijn; de ‘meiwijn’ die je hier mee kan maken wordt in Belgie en Duitsland nog vaak gedronken.(paar takjes lieve vrouwe bedstro, witte wijn, appeldiksap of suiker en een sinaasappel in partjes een paar uur laten staan en dan door een vergiet halen) Wel is het ook bij de –lieve-vrouwe-bedstro- belangrijk om niet te veel er van te eten/drinken.  Een hoge dosis van dit lieflijke plantje kan hoofdpijn bezorgen.

 

Als je een bosje in je huis hangt begint het bij droging  heerlijk te geuren. Dit is typisch zo’n taartje wat je eet op zo’n prachtige  lente/zomer avond als vanavond, met een wit wijntje of rose en dus kleine stukjes meiwijn taart..  Het gaat ook heel goed samen met hartige tappa’s.

 

150 gram havermout,

160 gram abrikozenjam/ sinaasappeljam

80 gram walnoten

70 gram vijgen

70 gram dadels

200 ml diksap

250 ml droge witte wijn

Een hand met nog net niet in de bloei schietende lieve-vrouwe-bedstro takjes

 

 

Verzamel een handje –lieve-vrouwe-bedstro-  en hang deze een paar uur te drogen. Dan; vul een fles met 250 ml droge witte wijn, 170 ml appeldiksap (dus niet alle diksap) en vervolgens de takjes van de –lieve-vrouwe-bedstro- . Laat dit  een paar uur trekken, je proeft nu duidelijk de smaak van –lieve-vrouwe-bedstro-

 

Verwarm de oven op 220 graden Celsius, meng 60 gram jam (dus niet alle jam) door de havermout en leg dit mengsel verspreidt op een bakplaat in de voorverwarmde oven.

 

Schud de havermout na tien minuten even om  Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 180 graden Celsius, schud de havermout nogmaals om en voeg dan de walnoten erbij. Plaats de schaal nog 10 minuten in de oven. 

 

Maal in de keukenmachine de havermout samen met de vijgen, dadels en 30 ml diksap tot een kruimelig deegje.

 

Pak een springvorm met bakpapier erin, en bekleed deze met het kruimeldeegje. Laat deze even rusten in de koelkast of vriezer.

 

Zeef het wijnmengsel en giet ongeveer ¾ deel in een pan. Los met een garde de agar-agar erin op en bring de vloeistof aan de kook. Laat het een minuutje goed doorkoken. Roer vervolgens het overige wijn erdoor en laat het mengsel een beetje afkoelen tot het licht begint te stollen. Dan giet je de gelei op het deegje en laat het verder uitharden. Wanneer de taart stevig aanvoelt verdeel je een dunne lag abrikozen- of sinaasappeljam op de taart

 

Ik heb de taart versierd met vergeet-me-nietjes die zijn eetbaar en mooi. En ernaast liggen nog enkele bloempjes van de –Lieve-vrouwe-bedstro-