Bezig met laden...
Kimchi

Sofie van Rhijn
15 juli 2016

Mijn broer woont in Zuid Korea en anderhalf jaar geleden kwam zijn Zuid Koreaanse schoonfamilie mee naar Nederland, Mijn broer zijn schoonvader en vader hebben veel in de keuken gestaan en een hele voorraad Zuid-Koreaanse Kimschi gemaakt.

Kimchi is een gefermenteerde Chinese kool met vooral heel veel rode peper en knoflook.

 

Vorige week was ik bij mijn favoriete kwekerij: de Keukentuin te Zuidbroek en had ik vier Chinese kolen voor een habbekrats gekocht. Ik heb de zuurkoolpot van mijn ouders geleend en wilde kimchi gaan maken met uitsluitend lokale ingrediënten. Producten van de keukentuin, van de groentekwekerij Noordlaren en van het Blauwe huis.

 

10 dagen heb ik het horen bubbelen en het resultaat vind ik zelf verbluffend smaakvol. Kimchi moet je eten met iets anders; bijvoorbeeld in een salade van een beetje gerst, courgette en een verse fijn gesneden venkel + een paar flinke lepels fijngesneden Kimchi erdoor.

De hoeveelheid Kimchi die ik heb gemaakt was goed voor 4 liter.

 

4 Chinese kolen

Grof zeezout (dit is mijn 5% niet lokaal product. Ik gebruik Keltisch zeezout)
6 rode bieten
5 venkels

2 appels
1 peper
3 hele knofloken
1 bos verse koriander
1 eetlepel komijn
1 eetlepel korianderzaad

 

Snij de Chinese kolen bij de onderkant van de wortelstok af en dan halverwege snij je de Chinese koolbladen nog een keer doormidden. Deze halve Chinese koolbladen was je goed en meng je in een grote bak met handen zeezout, zodat overal tussen de bladen genoeg zeezout zit. Plaats de koolbladen alvast in de zuurkoolpot en giet er een klein beetje koud water bij zodat het net onderstaat. Laat dit een paar uur of een nacht staat.
Spoel dan de koolbladen heel goed af, zodat je het meeste zout er af spoelt en zet de koolbladen in een vergiet.

Snij de bietjes is smalle reepjes, veizel de koriander en komijn zaadjes en doe de venkels, appels, rode peper, verse koriander en de knofloken in de keukenmachine (of snij het super fijn met de hand). Meng alles goed door elkaar, plaats het in de zuurkoolpot en stamp het goed aan.
 

Werk je met een zuurkoolpot? Leg dan de bijhorende  steen op het mengsel. Giet wat water in de rand van de pot, strooi een beetje zout in de rand en leg de deksel erop. De pot is nu luchtdicht afgesloten. Er kan alleen nog maar lucht uit, geen lucht meer in.

Werk je met een Keulse pot? Leg dan een linnen doek op de koolreepjes, leg het plankje en vervolgens de steen er bovenop. Het mengsel moet helemaal in het vocht liggen. Dek tot slot de pot af met een doek en een elastiek eromheen.

Via marktplaats of kringloopwinkels zijn er genoeg zuurkoolpotten of Keulse potten te vinden.

Plaats de pot de eerste drie dagen in een ruimte met een temperatuur van ongeveer twintig graden. Dat is de temperatuur waarbij de aanwezige bacteriën de suikers in de pot omzetten in melkzuur. Verhuis de pot na drie dagen naar een ruimte waar het vijf tot acht graden is, de kelder bijvoorbeeld of een gat in de grond graven (dat doen veel koreanen).
Bij gebruik van de Keulse pot zal bovenin de pot steeds opnieuw een witte laag ontstaan. Verwijder deze onschadelijke laag de eerste maand wekelijks en daarna elke twee weken. Verschoon dan ook telkens de linnen doek en maak de steen en het plankje goed schoon. Bij de zuurkoolpot zal geen witte laag ontstaan.

 

Bij gebruik van de Keulse pot is de zuurkool na vier tot zes weken klaar. Bij de zuurkoolpot kunt u de zuurkool al na twee tot drie weken gebruiken.


Ik heb de zuurkoolpot bij gebrek aan een kelder gewoon in de kamer laten staan. Heel gezellig, af en toe zo’n blub. Maar daarom heb ik hem wel al na tien dagen over gelepeld in wekpotten en in de koelkast gezet.

Kimchi is zeker een half jaar houdbaar in de koelkast of kelder. 

 

Goedkoop, lokaal, zeer lang houdbaar, laag in calorieën en gezond door de vele vitamines en de lactobacillen, bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. En echt heel lekker!