Bezig met laden...

Mijn ultieme droom zou zijn om helemaal zelfvoorzienend te leven, maar met een fulltime baan als sterrenkundige zit dat er voorlopig nog niet in. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door het Heelal, en de daarbij horende realisatie dat we op een onnoemelijk nietige planeet leven.

 

Mensen vragen me wel eens of het mogelijk is om naar andere planeten te reizen. De dichtstbijzijnde ster met een aardachtige planeet is Proxima Centauri, op 4,2 lichtjaar bij ons vandaan. Met de allersnelste raket die ooit is gebouwd, zou het ongeveer 80.000 jaar duren om bij deze ster te komen. Met andere woorden, als de laatst levende Neanderthalers met deze raket onderweg waren gegaan, zouden ze nu ongeveer op de helft zijn. En zelfs als ze daar ooit aankomen, zullen ze zich waarschijnlijk snel realiseren dat het daar een stuk minder prettig toeven is dan hier. Dus helaas, als sterrenkundige kan ik met enige zekerheid zeggen: we zullen het echt met deze planeet moeten doen.

 

Daarom ben ik steeds op zoek naar manieren om mijn impact kleiner te maken: biologisch, vegetarisch en soms veganistisch eten, tweedehands kleren kopen, met het openbaar vervoer, minder vliegen, recyclen, enzovoort. Drie jaar geleden verhuisde ik met mijn man naar een dorpje boven Groningen, en zijn we begonnen met een experiment om al onze eigen groenten verbouwen in de achtertuin. En dat is verbazingwekkend goed gelukt! Hoe? Dat kun je lezen in mijn verhalen op deze blog, en op mijn eigen blog.

09jun

Voedsel verbouwen naast een fulltime baan

Toen we drie jaar geleden van het bruisende Amsterdam naar het Groningse dorpje Sauwerd verhuisden, wilden we maar één ding: zelf al onze groentes gaan verbouwen. Er was alleen één probleem: mijn man heeft een fulltime studie en een heftige pollenallergie; ik heb geen pollenallergie, maar wel een fulltime baan als onderzoeker.

Bijdragen van Margot Brouwer

Voedsel verbouwen naast een fulltime baan

Margot Brouwer 09 juni 2020 blog, blog

Toen we drie jaar geleden van het bruisende Amsterdam naar het Groningse dorpje Sauwerd verhuisden, wilden we maar één ding: zelf al onze groentes gaan verbouwen. Er was alleen één probleem: mijn man heeft een fulltime studie en een heftige pollenallergie; ik heb geen pollenallergie, maar wel een fulltime baan als onderzoeker. Bovendien wilden we ook wel eens een weekend naar Amsterdam voor bezoek aan familie en vrienden. Hoe combineer je dit met het verbouwen en verwerken van al je eigen groenten? Een moestuin is toch super veel werk? Tijd besparen is dus het devies.

..lees meer