Bezig met laden...
Zelfoogsttuin van Gijs in Haren

Marin Leus
01 maart 2020

Welkom op het stukje land van Gijs. Vlakbij Groningen, in Haren, heeft Gijs sinds een paar jaar een zelfoogsttuin: ‘Het Proefveld

Gijs werkt het liefst buiten en kan dat elke dag doen omdat hij een echte stadsboer is. Een paar jaar geleden rondde hij de biologische landbouw opleiding bij het Warmonderhof in Dronten af, waarna het avontuur kon beginnen. Stage liep hij bij verschillende tuinen, waaronder de zelfoogsttuin ‘de Nieuwe Ronde’ in Wageningen. Een ondernemingsplan schreef hij voor een reguliere biologische tuin, maar door aanschaf van oogstmachines en koelmachines was dit geen rendabel plan. Daarom terug naar de basis: een zelfoogsttuin waarbij de leden de groente zelf moeten oogsten. 

 

Met behulp van een BBZ uitkering (een uitkering voor startende ondernemers) is Gijs de tuin in januari 2015 begonnen. Via Carex, een anti kraak organisatie in Groningen, heeft hij in Haren 1/4 hectare gevonden mét drie oude kassen. Eind 2014 is hij leden gaan werven zodat hij begin 2015 de tuin kon starten met 30 enthousiaste abonnees. Hij croste Nederland door op zoek naar tweedehands materiaal en begon in januari 2015 met het opkweken van plantjes. Het stuk land heeft vier jaar braak gelegen waardoor er flink bemest moest worden.

 

Een sociale tuin
Het mooie aan de zelfoogsttuin is het sociale aspect. Je wordt lid van de tuin en kunt meteen aansluiten bij een mini familie. Elk jaar is er een oogstfeest, zijn er diners en een jaarlijkse vergadering. Hoe is het gegaan dit jaar? Welke groente zou je meer willen zien? En wat juist minder? (nee, niet nog meer spruitjes!) Juist de inspraak die iedereen heeft vind Gijs belangrijk. Ook stuurt hij elke week een nieuwsbrief met hierin wat er te oogsten valt en wat hij heeft meegemaakt die week. En het is betaalbaar: je betaalt €275 per jaar, wat neerkomt op ongeveer €22,90 per maand voor genoeg biologische groenten.