Bezig met laden...
Muntparadijs van Afke de Roos

Marin Leus
30 maart 2020

Afke de Roos heeft in Groningen een eigen muntparadijs waar veertien soorten munt groeien. Ooit gehoord van ananas-, banaan- chocolade- aardbei- of appelmunt? De muntsmaak is veel sterker dan de munt uit de supermarkt waardoor je aan een paar muntblaadjes per kop thee genoeg hebt. Aan de wortel herkent Afke zelfs welk soort munt het is.
 

Vroeger wilde ze kunstenaar of boswachter worden, maar ze is op haar zestiende op de landbouwschool in Eelde begonnen. In de afgelopen 23 jaar heeft ze op zeven tuinen meegeholpen. Jaren geleden verhuisde ze voor een paar maanden naar Denemarken om daar te werken op biologisch dynamische boerderijen. Die paar maanden werden 6,5 jaar en met een hoofd vol kennis en een nieuwe taal rijker verhuisde ze voor de liefde weer terug naar Nederland. Haar zus koos voor een universitaire studie, Afke kreeg daarvoor in plaats een stukje land op de Bruilweering, een volkstuincomplex in Groningen.
 

De handen van een harde werkster
Ze is niet voor niks autodidact. Ze houd niet van boeken en niet van regels. De handen in de aarde en kennis vergaren door vooral veel uit te proberen. Leren van je fouten en doorgaan. Afke wil het liefst zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. En het maakt haar blij: je eigen eten verbouwen, buiten zijn en de smaak van pure groente en kruiden.


Snijbiet revolutie
Ze verbouwt groente voor eigen verbruik en haalt de rest van de groente die ze eet (vooral in de winter) bij de Eemstuin op de markt. Op dit moment eet ze bijna elke dag snijbiet. Een snijbiet revolutie, daar is Afke stiekem mee bezig. Hét eten van de toekomst vind ze. Zelfs in een minituin of op je balkon kun je het verbouwen: je neemt een bloempot, wat aarde en snijbiet zaden (of een plantje) en je hebt het hele jaar door snijbiet!


Markt uitje
Op vrijdag maakt ze een heus uitje van naar de markt gaan. Eerst (biologische) koffie drinken bij de Koffiefiets, biologische noten worden gekocht bij Bionoot en tussendoor wordt er veel gekletst.
Vlees komt van Waddenvarkens: biologisch lokaal vlees van varkens die altijd buiten lopen en de ruimte hebben.
Biologische, lokale kaas wordt gekocht bij de kaaskraam en de groente en kruiden die ze zelf niet verbouwt koopt ze bij de marktkraam ‘de Eemstuin’,
een biologisch-dynamische tuinderij in de provincie Groningen.

Bij deze marktkraam kan ze meteen tips en ervaringen uitwisselen met boerin Isabelle over biologisch-dynamisch tuinieren.
Als afsluiter drinkt ze nog een kop koffie, waarna haar marktdag compleet is. De rest van haar boodschappen koopt ze biologisch bij de supermarkt en natuurwinkel. 


Vroeger vond iedereen het maar gek, de dingen waar Afke mee bezig was. Ze heeft er jaren tegen gestreden en is mooi tegen de stroom in doorgegaan.
Sinds kort is het helemaal hip aan het worden om je eigen eten te verbouwen en denkt ze soms ‘help, moet ik niet iets anders zoeken??’
Een anarchist in hart en nieren. En iemand die inspireert.
Zo heeft ze haar vader geïnspireerd om te beginnen met moestuinieren, hij heeft nu een grote moestuin mét vijf geiten.


Een bijzondere vrouw vol passie, energie en kennis!


Voor gifvrije muntplantjes, snijbloemen en groenteplantjes (voorjaar) kun je terecht bij Afke Roos.