Bezig met laden...
Nederlandse lijnzaadcrackers

Marin Leus
21 juli 2017

We hebben hier te maken met een win-win-win recept: Lijnzaad crackers. Het is namelijk makkelijk te maken, lang te bewaren, kan van bijna geheel Nederlandse ingrediënten en de wortel/bieten pulp wat je overhoudt van je zelfgemaakte groentesapje kun je hier mooi in kwijt. Én goedkoop: voor ongeveer 35 crackers ben je nog geen €1,00 kwijt.


Ingredienten:
1 cup (150 gram) lijnzaad (lijnzaad van de Lijnzaadfabriek is Nederlands)
2 eetlepels gemalen lijnzaad (dit gaat heel makkelijk in een koffiemaler)
3/4 cup (190 ml) water
1 el tamari/sojasaus
1 el ahornsiroop
1/6 tl uien- en knoflookpoeder
Optioneel: 1 cup wortel/bietenpulp of rasp
Optioneel: zonnebloem-, pompoenpitten of sesamzaad
Optioneel: oregano/basilicum/Italiaanse kruiden


Verwarm de oven voor op 175 graden.


Mix de lijnzaad en lijnzaadmeel in een kom. Als je met bieten/wortel pulp of rasp werkt kun je deze samen met het water mixen tot één geheel. Combineer het (bieten/wortel) water, tamari, ahorn en de uien- en knoflookpoeder in een bakje en vermeng het daarna met de lijnzaad. Eventueel kun je er ook andere kruiden of zaden/pitten door heen gooien.
 

Laat het ongeveer 15 minuten staan, roer het af en toe door, totdat het iets dikker wordt. Stort het mengsel op een bakplaat (waarop bakpapier ligt) en verspreid het mengsel met een spatel. Zorg dat de laag zo dun mogelijk is, dan worden de crackers lekker knapperig. Snijd er met een mes vormpjes/lijnen in, waar je ze straks wil gaan breken. Bak de crackers ongeveer 20 minuten, totdat ze knapperig zijn. Als ze goed droog zijn gebakken kun je ze wekenlang bewaren in een luchtdichte pot/bak. Je kunt ze net als brood te gebruiken.