Bezig met laden...
 • Winkel
  bosbessen, duindoorn Frytsjam Fruit en Fruitverwerking
  De Wedze 22A
  9286 EV
  Twijzel (Friesland)

  Algemeen: Bent u op zoek naar een fruit pluktuin in Friesland? De fruitkwekerij van Frytsjam fungeert ook als pluk- en beeldentuin en is van mei tot september geopend voor bezoekers.

  In de oogstperiode (mei-september) kunnen particulieren naar eigen inzicht en smaak, fruit plukken. De tuin is dan dagelijks te bezoeken.

  TIP: belt u even van te voren om te horen of er genoeg fruit hangt. Bij natuurproducten wisselt de hoeveelheid rijp fruit namelijk per dag.

  Op verzoek kunnen er rondleidingen voor groepen worden gegeven. Deze duren ongeveer een uur.

  De entree van de pluktuin is gratis; het geplukte fruit wordt gewogen en per gewicht afgerekend.

  U kunt ook vers fruit bestellen; u geeft dan door hoeveel bessen u wilt hebben en wanneer u ze komt afhalen. De bessen worden door de medewerkers van Frytsjam geplukt en koel voor u bewaard. De dagprijs wordt van te voren aan u medegedeeld en u rekent contant af wanneer u de bessen af komt halen. Bestellingen kunt u doorgeven aan Oane: 06-22916758. De huidige fruitgaard heeft een oppervlakte van 2,5 hectare. Naast vlierbes vormen duindoorn en blauwe bes de meest uitgebreide aanplant; de aronia- of appelbes is de vierde teelt.

  In 1995 werden de eerste vlierstruiken aangeplant; de kwekerij had toen de naam De Wedzekamp, genoemd naar het perceel dat al vanaf begin 1800 in eigendom van de familie Kloosterman is. Sinds de start is de kwekerij uitgebreid van 0,5 ha naar 2,5 ha. Er is nu een gevarieerde aanplant, bestaande uit:

  450 vlierstruiken
  1000 vrouwelijke duindoornstruiken
  140 mannelijke duindoornstruiken
  3500 blauwe bessenstruiken
  90 aroniabessenstruiken (appelbes)
  De fruitkwekerij wordt aan de noordkant begrensd door een prachtige oude boomwal en beide percelen zijn omzoomd door wilde bramen.

  De boomgaarden worden in juli 2008 voor het eerst opengesteld als zelfpluktuin voor particulieren.
  Belangstellenden kunnen het fruit zelf oogsten en afrekenen op gewicht.
  Speciaal voor de plukkers zullen in het voorjaar nog een aantal extra fruitsoorten aangeplant worden, waaronder eetbare lijsterbessen en wichters, een kleine inheemse pruimensoort.