Bezig met laden...
The Koolrability Pie
26 juli 2017

Koolrabi heeft iets zomers, herfstachtigs maar ook winters.

Dit bijgerecht (4 personen) is zeker wel de zomervariant; met een kruidenmix van salie, dille en korianderzaad, eventueel nog een scheut witte wijn,  als laatste fijngehakte lenteui en een klein blaadje munt .

 

2 flinke koolrabi’s (geschild 750 gram)

250 ml water met een beetje zeezout

3 teentjes knoflook

2 uien

1 t.l. koriander zaad (kneuzen met de vijzel)

1,5 t.l. dille

1,5 t.l. salie

2,5 e.l. tamari

50 gram havermeel of gemalen havermout

1 blaadje munt

1 lente ui

 

  • Schil de koolrabi, snij hem door midden en snij de helften in 3 mm dikke plakken, dus halve cirkels.  Kook de koolrabi in 250 ml water met een beetje zeezout en laat deze 10 minuten koken, kookvocht opvangen/bewaren voor later.
  • Maak de kruidenmix van gekneusde korianderzaad, dille en salie, en hou van dit mengsel 1,5 theelepel apart.
  • Snij/ pers de knoflook, snij de ui fijn en Maak de droge wok (of anders pan) heet,  voeg de tamari met de knoflook toe en na een minuut pruttelen de ui.
  • Fruit voor vijf minuten de uitjes en wanneer de pan te droog is voeg je een klein beetje kookvocht van de koolrabi toe.
  • De over kan nu alvast opwarmen op 200°C.
  • Nu kan het havermeel erbij en tegelijk daarna al roerend het kookvocht  van (maar zonder) de koolrabi’s, een scheutje witte wijn kan ook geen kwaad. Maak er een lichtvloeiend geheel van.
  • Pak een quiche/taartvorm vet hem in of leg er bakpapier in, beleg de onderkant met de koolrabi (op een mooie manier,  want dit wordt straks de bovenkant) en spatel hier het haver-ui mengsel overheen.  De overgebleven koolrabi kan nu er nog boven op verdeeld worden.
  • Dit kan voor 20 minuten op 200°C. in de oven.

 

  • Maak ondertussen het kruidenmengsel af (wat je apart had gezet) met een klein blaadje munt, fijn gehakt,  en een fijngesneden lente ui. Breng op smaak met zeezout en peper. Wanneer je in de koelkast nog een biologische citroen/limoen hebt liggen is een beetje fijn geraspte schil een ware toevoeging.
  • Wanneer de ‘taart’ uit de oven komt, maak je de zijkanten een beetje los met een mesje,  leg je een bord er bovenop en draai je de quiche/taartvorm om, zodat de onderkant nu boven is.
  • Maak de taart af met het kruidenmengsel en snij de ‘Koolrability Pie’ voorzichtig aan.